Skip to content

20% Lente sale. Rechtstreeks kopen bij de kunstenaar. Gratis verzending

Previous article
Now Reading:
Liefde voor de winterjas moet je leren, Breuker Journaal van 5 december 2022
Next article

Liefde voor de winterjas moet je leren, Breuker Journaal van 5 december 2022

Mezelf als heel modieus bestempelen zal ik niet doen, al heb ik wel plezier in kleding. Mijn eigen kleding, die van m’n frau La Hoff - ga graag met haar shoppen - en vooral ook, kleding van anderen. Winterjassen van mannen zijn een categorie op zich. (luisterlink)

Met name de leren jas. Mocht je vrouw zijn, of man die nog nooit een leren winterjas had, dan zul je nooit weten hoe die jas voelt. Zalig voorspelbaar, behaaglijk als een baarmoeder.

Dit gevoel is zo sterk, dat ik nog steeds de leren jas mis, die ik had en helemaal afdroeg van mijn zeventiende tot ver in de twintig. Dat leer gaat werken en naar je lichaam staan, het schikt zich naar je schouders, borst en elleboog als een warme vrouw in bed.

Achteloos pakken deze categorie mannen de jas van de kapstok en doen de jas aan, altijd op dezelfde manier en de schikken even de binnenkant naar de perfecte fit.

Op straat ga je het zien als je het weet. Veel van deze jassen zijn namelijk gedateerd, verweerd en sommige zelfs afbladderend. De man er in, doet alsof zijn neus bloedt en draagt de jas achteloos edoch met trots. De jas wegdoen zou een gemis, groot als een krater veroorzaken.

Mijn overbuurman (geschatte leeftijd 114) heeft ook zo’n winterjas, weliswaar een stoffen, ooit was de kleur bordeaux, inmiddels dofrood. Je ziet aan die man dat hij die jas koestert om alles wat ‘t is. De fit, de zakken, de voorspelbaarheid. Ieder jaar weer, wordt de dofrode jas weer aangedaan. Zodra mijn overbuurman die jas inruilt, kondig ik een periode van nationale rouw aan.

Zelf bezit ik natuurlijk ook de necessity die iedere man behoort te hebben, het korte leren jasje, a la Fonzie. De mijne is voor weergenre ‘net wel, net niet koud’. Kortom, 80% van het Nederlandse weer. We leven in december dus ‘t jasje is eigenlijk te koud. Maar ja. Het zit zo onmenselijk lekker. Er is gelukkig een oplossing.

Voor een zij-projectje waar ik minstens 14 dagen helemaal 110% voor ben gegaan… Wilde ik Andy the Dandy kleding maken, patches op bestaande legerkleding. Want legerkleding is volop beschikbaar, niet kapot te krijgen en laten we eerlijk zijn, gewoon zalig. Het kind in jezelf wakkeren we aan.

Via VINTED kocht ik een insane, geweldige leger karpa vol geheime zakjes, mysterieuze ritsen en onbegrijpelijke koorden. Waterdicht, een hoge kraag waar Karl Lagerfeld jaloers op zou zijn en winddicht. Ineens besloot ik de parka óver mijn leren jasje te dragen. Och mensen, het genot van de verlengde draagduur.

Zo kan je uren naar jassen kijken en de man, het grootste gewoontedier op deze planeet wel zoenen om die heerlijke voorspelbaarheid. Bij deze heeft de oplettende lezer ook gesnapt dat het plots wegdoen van een dergelijke jas, het opperen om een nieuwe jas te kopen, een grotere doodzonde dan de omerta is. De man sterft nog liever dan de jas, die nog best een jaartje meekan, weg te doen.

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart Close

Your cart is currently empty.

Start Shopping
Select options Close